Reis Berlijn WO-2

Van 1933 tot en met 1945 was Berlijn de hoofdstad van Hitlers Derde Rijk dat de wereld in vuur en vlam zou zetten. In het voorjaar van 1945 werd Berlijn na een felle strijd door de Russen ingenomen. Met de opdeling van Duitsland brak een nieuwe fase aan in de Europese geschiedenis die werd gekenmerkt door rivaliteit tussen NAVO en Warschau Pakt.

 

Bundesarchiv_Bild_183-H27779_Berlin_Flakturm_am_Zoo.jpg

 

Op 16 april 1945 ontketent Stalin de slag om Berlijn. Bij het plaatsje Seelow biedt het Duitse leger fel weerstand tegen de opmars van het 1e Wit-Russische Front van Zhoekov. Maar het lot van Berlijn is bezegeld en de Sovjets veroveren Berlijn, met als triomfantelijk slot de inname van de Rijksdag. Tijdens deze reis volgen we de gebeurtenissen in 1945, maar staan ook stil bij andere aspecten van het Derde Rijk als Joden-vervolging, verzet en de bombardementen op Berlijn.

 

Het is een stedenreis en daarom zijn we veel in de benen en maken we ook gebruik van openbaar vervoer. Helaas is deze reis daarom niet geschikt voor mensen met een bewegingsbeperking.

 

Reisprogramma

 

Dag 1 We rijden naar Berlijn. Als de tijd het toelaat bezoeken we alvast het Olympisch Stadion. We betrekken ons hotel. We verblijven in driesterren Hotel 38

 

Dag 2 Een gevulde dag met een bezoek aan Berlin Unterwelten, het Reichstaggebouw (nu Bundestag), de Brandenburger Tor, locatie van de Fűhrerbunker, het Holocaust Monument & Museum en de Topgrafie des Terrors, We zien ook restanten van de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie.


Dag 3 We rijden naar Seelow voor een bezoek aan het herinneringscentrum van de hevige gevechten die hier in april 1945 hebben plaatsgevonden. Duidelijk is te zien hoe het terrein van de Oderbruch in het voordeel van de verdedigers was. Voor de laatste maal liet de Wehrmacht haar tanden zien. Verder bezoeken we onder andere de commandopost van Zhoekov, bekend uit de TV-serie “Ten Oorlog”.

 

Dag 4 ‘s ochtends bezoeken we het KZ Sachsenhausen dat dicht bij Berlijn ligt. 's-middags bezoeken we het Bendlerblock. Dit was het hoofdkwartier van de Wehrmacht en de werkplek van Von Stauffenberg die op de binneplaats is gefusileerd. Op de bovenverdieping is een tentoonstelling over het Duitse verzet tegen Hitler. We ronden af met een bezoek aan het Russische monument en begraafplaats Treptow.

 

Dag 5 In de ochtend brengen we nog een indrukwekkend bezoek aan de villa van de Wannsee Konferenz in Potsdam voordat we terugrijden.

 

 

Wijzigingen in het programma voorbehouden

 

 

Wij behouden het recht voor om deze reis te annuleren indien er aanscherpingen komen in de corona maatregelen in Duitsland.

 

Wij behouden het recht voor om deze reis te annuleren wegens sterk stijgende dieselprijzen en/of de beschikbaarheid van diesel. In dat geval bekijken we of de reis kan doorgaan met een brandstoftoeslag of dat de reis als treinreis kan worden aangeboden.

 

Bundesarchiv_Bild_183-R77767_Berlin_Rotarmisten_Unter_den_Linden.jpg