Reis Berlijn WO-2

Van 1933 tot en met 1945 was Berlijn de hoofdstad van Hitlers Derde Rijk dat de wereld in vuur en vlam zou zetten. In het voorjaar van 1945 werd Berlijn na een felle strijd door de Russen ingenomen. Met de opdeling van Duitsland brak een nieuwe fase aan in de Europese geschiedenis die werd gekenmerkt door rivaliteit tussen NAVO en Warschau Pakt.

 

Bundesarchiv_Bild_183-H27779_Berlin_Flakturm_am_Zoo.jpg

 

Op 16 april 1945 ontketent Stalin de slag om Berlijn. Bij het plaatsje Seelow biedt het Duitse leger fel weerstand tegen de opmars van het 1e Wit-Russische Front van Zhoekov. Maar het lot van Berlijn is bezegeld en de Sovjets veroveren Berlijn, met als triomfantelijk slot de inname van de Rijksdag. Tijdens deze reis volgen we de gebeurtenissen in 1945, maar staan ook stil bij andere aspecten van het Derde Rijk als Joden-vervolging, Verzet en de bombardementen op Berlijn.

 

Reisprogramma

 

Dag 1 We rijden naar Berlijn. We betrekken ons hotel. 's-avonds een orientatie op de stad.

 

Dag 2 We rijden naar Seelow voor een bezoek aan het herinneringscentrum van de hevige gevechten die hier in april 1945 hebben plaatsgevonden. Verder bezoeken we onder andere de commandopost van Zhoekov, bekend uit de TV-serie “Ten Oorlog”.

 

Dag 3 Een gevulde dag met bezoek aan de Reichstag, Brandenburger Tor, Plaats Fűhrerbunker, Holocaust Monument & Museum, Topgrafie des Terros, Berlin Unterwelten u.s.w. We zien ook restanten van de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie.

 

Dag 4 ‘s ochtends bezoeken we het KZ Sachsenhausen. De middag is ter vrije invulling.

 

Dag 5 In de ochtend brengen we nog een bezoek aan het Olypisch Stadion en de Wannsee Villa in Potsdam voordat we terugrijden.