4-daagse reis

Waterloo & Quatre Bras 1815

Vanaf Hestrud aan de Frans-Belgische grens volgen we het spoor van Napoleon tijdens zijn laatste veldtocht. Langs Beaumont en het plaatsje Thuin, bekend van de "hangende tuinen" komen we bij Fleurus, Ligny en Quatre Bras waar vooral door het optreden van het Nederlandse leger de Pruisen aan vernietiging ontkwamen. Het drama vond zijn voltooïng op de hoogten van Mont St Jean ten zuiden van Waterloo. Voor zover mogelijk bezoeken we de plaatsen waar Napoleon de nacht heeft doorgebracht. Deze route staat bekend als de "Route Napoléon en Wallonie.

 

Jaarlijks wordt de Slag bij Waterloo tot leven gebracht door honderden re-enactors. We bezoeken de bivaks en wonen het naspelen van de veldslag bij. In dit filmpje kunt u zien hoe het laden en afvuren van musketten er destijds aan toe ging. Stelt u eens voor dat je dat moet doen terwijl je in levensgevaar verkeert.

 

Veel gebouwen staan er nog en zijn vaak ook nog te bezoeken en dat helpt om samen met de nog open liggende slagvelden en de musea om de sfeer van toen terug te brengen. We slapen in een historische boerderij op het slagveld van Quatre Bras om de beleving compleet te maken.

 

 

la_haye_sainte_2006.jpg