4 daagse reis

Verdun 1916

 

De slag om Verdun duurde tien maanden van 21 februari tot 18 december 1916. Verdun is voor Duitsers en Fransen het symbool van haat en rivaliteit, maar inmiddels ook meer en meer het symbool van verzoening.


Verdun_110.jpg

 

De slag om Verdun begon op 21 februari 1916 met een aanval van het Duitse 5e leger. Doel was niet zozeer de verovering van Verdun, maar het breken van de wil van Frankrijk door het toebrengen van verliezen. De Duitsers verwachtten dat de Fransen Verdun hardnekkig zouden verdedigen en die inschatting bleek juist. Op 25 februari viel Fort Douaumont en Fort Vaux op 7 juni. De Fransen zetten alles op alles om Verdun te behouden. Verdun lag in een uitstulping en kon alleen maar langs de weg tussen Bar-le-Duc en Verdun bevoorraad worden. Deze weg kreeg de naam "Voie Sacree", Heilige Weg.

 


verdun_voie_sacree.jpg               

 

De slag was van een ongekende intensiteit. Miljoenen granaten werden verschoten en er waren uiteindelijk bijna geen loopgraven meer intact. De verdediging bestond uit met elkaar verbonden granaattrechters. De sporen zijn nog duidelijk zichtbaar in de bossen ten noorden van Verdun: onder de bomen zijn de granaattrechters nog zichtbaar.

 

verdun_koepel_douaumont.jpg 

 

Na het begin van de Slag aan de Somme op 1 juli keerde het tij langzaam. Op 11 juli was de laatste Duitse aanval. Uiteindelijk lukte het de Fransen om de Forten Douaumont en Vaux te heroveren. De slag eindigde op 18 december 1916. De Franse verliezen waren groot, ongeveer 160.000 doden en vermisten en ruim 200.000 gewonden, en in 1917 dreigde het Franse leger te bezwijken. Maar ook de Duitsers leden bijna even zware verliezen: ongeveer 140.000 doden en vermisten en bijna 200.000 gewonden.

 

verdun_ossuaire.jpg

 

Tijdens deze reis verblijven we in een hotel in Verdun. We bezoeken onder andere Bois de Caures, Fort Douaumont, Het Ossuaire de Douaumont, Fort Vaux, De Mort-Homme, monumenten, verdwenen dorpen enz. Ook bezoeken we de indrukwekkende Butte de Vauquis in de Meuse-Argonne.

 

“Beste Jip,
Na de Somme-trip vorig jaar heb ik samen met mijn zoon zonet de reis naar Verdun (1-4/9/16) samen met jou en enkele andere enthousiaste mensen afgerond. Wederom een voor mij en mijn zoon enerverende reis met vele indrukken. Persoonlijk was ik al eens eerder in Verdun geweest, maar met jouw reis ben ik ook op plekken geweest die ik destijds niet gezien heb, niet in de laatste plaats het bezoek aan Romagne, in het bijzonder Jean Paul de Vries en zijn museum. Het heeft mijn interesse en enthousiasme voor WW1 alleen maar verder aangewakkerd. Het ongedwongen en informele karakter van jouw reizen onder jouw leiding spreekt mij erg aan, omdat er daardoor bijv. veel tijd is om over bepaalde details uit deze periode te praten en om dingen te bezichtigen. Voor mij persoonlijk ben je op de laatste dag nog een stuk omgereden wat ik uitermate heb gewaardeerd. Mijn volgende plan is om in 2017 met mijn zoon een reis naar de Ardennen te maken, waarbij ik weer graag gebruik maak van jouw aanbod.
Erik Stigter / Gameren