9-daagse reis naar Normandië in de sfeer van "Saving Private Ryan" en "Band of Brothers".

Normandië 1944 - D-Day!

300px-1944_NormandyLST.jpg

 

De Langste Dag


Al snel na Duinkerken begonnen de gealliëerden met de voorbereiding voor de terugkeer naar het vasteland van Europa. Door de Sovjets werd voortdurend aangedrongen op het openen van het "tweede front". Maar de gealliëerden wilden de landing goed voorbereiden en het duurde tot het voorjaar van 1944 voor zij een succesvolle landing mogelijk achtten.

 

 

landing_normandie.jpg

 

Het Duitse leger had zijn handen vol aan het Oostfront en de strategie achter de Atlantikwall was om havens en andere strategische punten te veranderen in egelstellingen met daarachter (pantser-)eenheden in reserve. Tussen de versterkte punten was de Atlantiwall niet erg sterk. Een aanvaller kon daar betrekkelijk eenvoudig landen, maar moest daarna de tot vesting gemaakte havens veroveren en ondertussen de Duitse tegenaanvallen afslaan. De waarde van deze aanpak was bij Dieppe gebleken.

 

Longues_sur_mer_Durendale.jpg

 

Er was binnen de Duitse legertop discussie waar de reserves moesten worden opgesteld. Direct achter de kust om onmiddellijk te kunnen ingrijpen of verder in het binnenland zodat zij meer geconcentreerd konden worden ingezet en minder kwetsbaar waren voor bombardementen en scheepsgeschut? Veldmaarschalk Rommel was voorstander van opstelling van de reserves dicht bij de kust. Volgens hem zou de eerste dag van de landing beslissend zijn en dus voor beide partijen “de langste dag” zijn. Rommel kreeg maar gedeeltelijk zijn zin, maar ging voortvarend aan de slag om de Atlantikwall te versterken.

 

Ondanks de slechte weersomstandigheden besloot het Gealliëerde opperbevel om op 6 juni 1944 te landen. Uiteindelijk bleek dat een voordeel omdat de Duitsers dachten dat het weer te slecht was. Hoewel er sprake was van hevige tegenstand bij Omaha Beach verliep de landing succesvol en op de avond van de 6e juni waren de stranden in handen van de geallieerden.

 

colleville_normandie.jpg

 

Van een sterke Duitse tegenaanval op D-Day kwam niet veel terecht omdat Hitler pas laat op de dag toestemming gaf voor de inzet van de pantserdivisies. Door de inzet van de kunstmatige havens Mulberry A en B en massale aanvoer van troepen, materieel en voorraden over de stranden konden de Gealliëerden hun sterkte snel opbouwen zonder eerst de havens te veroveren.

 

mulberry_normandie.jpg

 

De slag om Normandië was begonnen. Het zou nog weken duren voor de geallieerden uit het bruggehoofd zouden uitbreken. Maar eigenlijk viel op die 6e juni al de beslissing zoals Rommel had voorspeld. Na de succesvolle landing is de nuchtere aanduiding “D-Day” voor altijd verbonden aan de 6e juni van het jaar 1944.

Tijdens deze reis bezoeken we de vijf invasiestranden. Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword. Hier landden zes infanteriedivisies ondersteund door drie luchtlandingsdivisies.

 

"Wij hebben enorm genoten van deze 6 dagen. Het weer was super, we hebben enorm veel historie gezien en beleefd. Prettig gezelschap, veel geouwehoer, maar ook gesprekken met een serieuze ondertoon."

 rondreis_normandie.jpg