2 daagse reis Ieper

Ieper 1914 - 1918

 

Tweedaagse rondreis in het gebied rond Ieper. Het gebied rond Ieper was van 1914 tot 1918 het toneel van vier grote veldslagen en een van de grote slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Ieper werd volledig verwoest, maar na de oorlog hersteld in oude glorie.

wo1ieper.jpg

 

Ieper was in de Eerste Wereldoorlog het centrum van de beruchte Ieperboog (o.a. de hel van Passendale) en gedurende vier jaar golfde de strijd in een klein en doorgaans modderig gebied heen en weer. Ieper was het centrum van de Engelse sector in Vlaanderen en fungeert voor de Engelsen als een soort bedevaartsoord. Het totaal verwoeste stadje is na de oorlog in min of meer originele staat herbouwd en ademt daardoor een bijzondere Anton Pieck-achtige sfeer. Ieper biedt bovendien alle geneugten van de Vlaamse levensstijl.

 

caterpillar_crater.jpglone_piper.jpg

 

 

 

yorkshire_trench_2.jpg

 

Tijdens deze reis bezoeken we restanten van de de loopgraafoorlog, monumenten, musea (o.a. het bekende In Flanders Fields museum) en begraafplaatsen (o.a. Tyne Cot en Langemarck). Natuurlijk bezoeken we 's avonds de Menenpoort waar vanaf 1928 54.000 vermiste soldaten worden herdacht en waar elke avond de "Last post" wordt geblazen. Ook een mijnenkrater van de mijnenslag van Mesen (Messines Ridge) ontbreekt niet in het programma.

 

 

"Mijn vrouw en ik hebben met Durendale een excursie gemaakt naar Yper en dat is ons geweldig bevallen. De gids Jip Meijer is een perfecte gids en een boeiende verteller en is van alle feiten, jaartallen en namen op de hoogte. Het was voor ons een openbaring wat we te horen kregen over de gevechten en gebeurtenissen toendertijd. Kortom deze organisatie is een aanrader!"

Miep en Renze Petstra