4-daagse reis Ardennen & Nuts Weekend

Ardennen 1944

 

 

Ardennenoffensief - Battle of the Bulge - Wacht am Rhein


Eind 1944 stelde Hitler zich niet tevreden met het tot staan brengen van de geallieerde opmars. Hij wilde een offensief in het westen. Het ambitieuze doel was om op te rukken naar Antwerpen en zo een wig te drijven tussen de Britten en de Amerikanen. De operatie kreeg de naam “Wacht am Rhein”. Pantserdivisies werden vrijgemaakt en aangevuld met Volksgrenadier divisies. Totaal ca. 300.000 man, 2.000 stukken geschut en 1.000 tanks.

 

Op 16 december 1944 stortten het 6e "SS" pantserleger (Sepp Dietrich), het 5e pantserleger (von Manteuffel) en het 7e leger (Brandenberger) zich op het niets vermoedende 5e Amerikaanse Legerkorps (Gerow) en 8e Amerikaanse Legerkorps (Middleton). In de voorhoede bevond zich Otto Skorzeny’s 150e pantserbrigade die beschikte over Amerikaanse uniformen en materieel en grote verwarring stichtte. 

 

Op de heuvelrug van Elsenborn hield de 99e Infanterie Divisie "Battle Babies" stand en ook elders verliep de Duitse opmars ook moeizamer dan gepland omdat het niet lukte belangrijke knooppunten en brandstofdepots in handen te krijgen. Door de Amerikanen werden razendsnel versterkingen aangevoerd, zoals de 1e Infanterie Divisie "Big Red One" en de 7e Pantserdivisie "Lucky Seventh". St. Vith hield stand tot 21 december en de in Bastogne volledig omsingelde 101e Airborne Divisie weigerde zich over te geven (Nuts).

 

230720114568.jpg  mardasson.jpg    

 

Vanuit Nederland schoot o.a. het Britse XXXe korps van Horrocks te hulp en uit het Zuiden Patton’s 3e leger. Op 26 december maakten Patton’s tanks contact met de para’s van de 101e Airborne in Bastogne. Daarna kon een begin worden gemaakt met het afknijpen van de Duitse saillant. Toch duurde het nog tot 28 januari 1945 voordat de Duitsers weer op hun uitgangspositie waren teruggeworpen en de “Battle of the Bulge” eindigde.

 

        300px-Battle_of_the_Bulge.jpg                  tank_amerikaans.jpg  

De wintermaanden zijn ideaal om een bezoek te brengen aan deze slagvelden om een idee te krijgen van wat de soldaten door moesten maken in hun schuttersputjes. In het hotel kunt u 's avonds weer op adem komen, eventueel onder het genot van een goed glas Belgisch bier.

 

"Nogmaals bedankt voor een goed gedoseerde reis met veel hoogtepunten."