Reis Berlijn WO-2

Van 1933 tot en met 1945 was Berlijn de hoofdstad van Hitlers Derde Rijk dat de wereld in vuur en vlam zou zetten. In het voorjaar van 1945 werd Berlijn na een felle strijd door de Russen ingenomen. Met de opdeling van Duitsland brak een nieuwe fase aan in de Europese geschiedenis die werd gekenmerkt door rivaliteit tussen NAVO en Warschau Pakt.

 

Bundesarchiv_Bild_183-H27779_Berlin_Flakturm_am_Zoo.jpg

 

Op 16 april 1945 ontketent Stalin de slag om Berlijn. Bij het plaatsje Seelow biedt het Duitse leger fel weerstand tegen de opmars van het 1e Wit-Russische Front van Zhoekov. Maar het lot van Berlijn is bezegeld en de Sovjets veroveren Berlijn, met als triomfantelijk slot de inname van de Rijksdag. Tijdens deze reis volgen we de gebeurtenissen in 1945, maar staan ook stil bij andere aspecten van het Derde Rijk als Joden-vervolging, Verzet en de bombardementen op Berlijn.

 

Reisprogramma

 

Dag 1 We rijden naar het eiland Rugen. In Prora bezoeken wij het vakantiecomplex van Kraft Durch Freude. Het project werd ingehaald door de Tweede Wereldoorlog en werd tot en met de val van de muur alleen voor militaire en sportdoeleinden gebruikt. Overnachting te Prora.

 

Dag 2 In de ochtend bezoeken we de restanten van het V-2 testcentrum in Peenemunde. Hier werkten de ingenieurs Walter Dornberg en Wernher von Braun aan de ontwikkeling van de eerste ballistische raket, de V-2. Zowel instrument van de vernietigingsdrang van de Nazi's als het prille begin van de ruimtevaart. 

 

Dag 3 We maken een uitgebreide rondrit in de omgeving van Seelow op zoek naar sporen van de gevechten van 1945. We bezoeken onder andere de commandopost van Zhoekov, bekend uit de TV-serie “Ten Oorlog”. Aan het eind van de middag rijden we naar ons hotel in Berlijn. ‘s-avonds wellicht al op verkenning?

 

Dag 4 Het 9e leger raakte deels ingesloten bij de plaats Halbe in het Spreewald maar wist onder het brengen van grote offers te ontsnappen en contact te maken met het 12e leger van Wenk. We volgen dit verhaal en brengen ook een bezoek aan het bunkercomlex in Zossen waar het Oberkommando des Heeres (OKH) gevestigd was.

 

Dag 5 Een gevulde dag met bezoek aan de Reichstag, Brandenburger Tor, Plaats Fűhrerbunker, Holocaust Monument & Museum, Topgrafie des Terros, Berlin Unterwelten u.s.w. We zien ook restanten van de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie.

 

Dag 6 ‘s ochtends bezoeken we het KZ Sachsenhausen. De middag is ter vrije invulling.

 

Dag 7 In de ochtend brengen we nog een bezoek aan het Olypisch Stadion en de Wannsee Villa in Potsdam voordat we terugrijden.