Patriotten in het Geweer 1787

Wilhelmina20tegengehouden20in20Goejanverwellesluis.jpg


Met deze dagtocht gaan we terug in de tijd naar het roerige jaar 1787 waarin ons land haar eigen revolutie kreeg, die op termijn zou leiden tot de Bataafse Republiek.

 

De Patriotten nemen in 1787 in Holland de macht over van Stadhouder Willem V. Zij richten de Hollandse Waterlinie ter verdediging in. Hun hoofdkwartier was in het kasteel van Woerden.Bij Vreeswijk kom het tot een treffen tussen Patriotten en Staatse troepen.

 

De vrouw van de Stadhouder,  Wilhelmina van Pruisen, probeert om terug te keren naar Den Haag, in de verwachting dat het volk voor Oranje zal kiezen. De Patriotten houden haar aan bij Bonrepas, langs de Vlist, en houden haar vast in een boerderij bij de Goejanverwellesluis. Na enige aarzeling grijpt haar broer, de Koning van Pruisen in met een leger van 20.000 man. De Patriotten zijn niet opgewassen tegen deze goed getrainde beroepssoldaten en moeten het veld ruimen.

 

Een deel wijkt uit naar Frankrijk waar weldra de Franse Revolutie zal uitbreken. In 1795 keren zij terug in de Republiek met het zegevierende Franse leger en stichten zij de Bataafse Republiek.

 

We reizen door het mooie Groene Hart van Nederland langs het mooie riviertje de Vlist en mooie vestingsteden als Woerden en Schoonhoven. Hier lag in 1672 en 1787 de (Oude) Hollandse Waterlinie.

 

Kosten € 70,- ( inclusief lunch )

Datum: 11 juli 2018

Vertrek vanaf Station Woerden