Atlantikwall

De Atlantikwall liep van Noorwegen via Denemarken en Nederland, België en Frankrijk tot aan de grens met Spanje. De Atlantikwall was geen aaneengesloten muur van verdedigingswerken , maar een reeks verdedigingswerken op strategische punten. Vaak waren dit uitbreidingen van de Nederlandse verdedigingsinstallaties. Deze strategische verdedigingswerken vind men in Nederland bijvoorbeeld bij Hoek van Holland (haven Rotterdam) IJmuiden en op Walcheren. Langs de tussenliggende kust werden op geruime afstand van elkaar bewakings- en verdedigingsposten gebouwd.

 

atlantikwall_1.jpg  Atlantikwall.jpg

 

 Er zijn pogingen gedaan  na de tweede wereldoorlog om de bunkercomplexen op te ruimen, maar de dat bleek toch te veel werk. Vaak zijn verdedigingswerken gewoon maar begraven onder het zand of werden ze gebruikt voor opslag. Ook het Nederlands leger heeft sommige bunkers nog lange tijd in gebruik gehad als munitie opslagplaatsen. 

Er is dus veel bewaard gebleven en nog veel te zien. Wij bieden u daarom een dagtocht aan waarin we u rondleiden langs interessante locaties waar nog van alles valt te ontdekken.


Reisinformatie

 

Op aanvraag

 

Vertrek station Leiden NS


Boekingsformulier