Langs de Limes in Zuid-Holland

 

De grens van het Romeinse Rijk liep in Nederland langs de Oude Rijn van Katwijk tot Arnhem. Deze grens wordt tegenwoordig aangeduid met de term Limes. De verdedigingsfunctie van de Limes is in Nederland nauw verbonden met de transportfunctie over het water en over het land. De bouw van de meeste castella (forten) wordt geschat in de periode 40-50 na Christus. Het lijkt er op dat dit verband hield met de plannen voor de invasie van Brittania van Caligula, de daadwerkelijke invasie door Claudius in 43 na Christus en het opgeven van de ambitie om Germania volledig te veroveren.

 

Tijdens de Bataafse opstand onder Julius Civilis in 69-70 na Christus werden de castella verwoest en na het neerslaan van de opstand weer door de Romeinen herbouwd. Oorspronkelijk bestonden de castella uit aarden wallen en houten torens en pallisades, later werden zij in steen uitgevoerd. De tufsteen werd vanuit Duitsland per schip aangevoerd. In de derde eeuw kreeg men last van Frankische invallen en omstreeks 275 werd de Limes in Nederland feitelijk opgegeven. Wel werden enkele forten later nog bezet tot het einde van de Romeinse aanwezigheid in het jaar 406.

 

In later tijden werden de stenen van de castella gebruikt voor de bouw van kerken, kloosters en kastelen zodat er weinig overbleef. Toch mag de Limes zich in toenemende belangstelling verheugen en wordt zij door consolidatie van resten, monumenten en reconstructies weer zichtbaar in het landschap.

 

 

Limes_Durendale_2.jpg     Limes_Durendale_1.jpg     Limes_Matilo.jpg

 

 

Aan het strand bij Katwijk mijmeren wij over de mysterieuze Brittenburg (Lugdunum Batavorum) die door de zee verzwolgen is. Ook horen wij de echo van de legioenen van Caligula die hier tegen de zee hebben gestreden. Misschien verzamelen ook wij wat schelpen.

 

Tastbaarder wordt de Romeinse tijd in Valkenburg waar het castellum Praetoria Agripinnae lag. Dit is een van de best onderzochte Romeinse forten, dat ook vereeuwigd is in ėėn van de schoolplaten van Isings.

 

De volgende stop is Matilo bij Leiden waarvan de omwalling weer in oude luister is opgericht. We proberen ons voor te stellen hoe deze forten zijn verwoest tijdens de Bataafse opstand van Julius Civilis 69-70 nChr. U krijgt de gelegenheid een Romeins harnas, de beroemde Lorica Segmentata, aan te trekken.

 

Langs de Oude Rijn rijden we naar Zwammerdam voor het fort Nigrum Pullum waar we in het bezoekerscentrum gelegenheid hebben de lunch te gebruiken en waar we de geconsolideerde resten bezichtigen.

 

In Woerden maken we een korte stop in het centrum en speuren daar naar het castellum Laurium.

 

De laatste stop is het Castellum Hoge Woerd in Vleuten. Hier is op moderne wijze het castellum indrukwekkend zichtbaar gemaakt. Er is een Romeinse expositie en gelegenheid om gezamenlijk met een drankje af te sluiten.

 

 

     Limes_Mijlpaal.jpg     Limes_Valkenburg.jpg

    


Reisinformatie

28 april 2018

vertrek vanaf Station Leiden

€ 65,-

 

Wij zijn partner van Romeinse Limes Nederland

 Logo_RLN_in_vlak_klein_RGB.jpg

 

 

Ook mogelijk als groepsarrangement. Enkele mogelijkheden:

- Maak kennis met de Romeinse smaak met een Romeinse maaltijd of kookworkshop.

- Ervaar het Romeinse leger met een demonstratie of workshop Romeinse gevechtstechnieken.

- een tochtje met een Romeins schip rond Woerden.

 

Boekingsformulier